5 tips voor lekkere koffie thuis

Je kan thuis op ontelbaar veel manieren koffie zetten, precies zoals jij dat lekker vindt. Misschien heb je wel een mokkapotje op het fornuis staan, gebruik je een halfautomaat of zet je filterkoffie met een V60. Het maakt niet uit hoe je het doet, als je maar tevreden kan genieten van het resultaat. Iemand vroeg laatst of ik wat tips heb om de kwaliteit van dat resultaat toch nog naar een hoger niveau te tillen. Yes, die heb ik! Met deze vijf tips vind ik persoonlijk dat mijn koffie thuis flink vooruit is gegaan.

Omslag blog koffie tips thuis

1. Proeven, proeven, proeven
Door steeds weer andere koffiebonen te proeven, kan je gaan vergelijken en ontdekken wat jij écht lekker vindt. En ga dan ook een keertje voor specialty coffee. Dat is koffie wat aan bepaalde richtlijnen moet voldoen en dus van hoge kwaliteit is en bijzondere smaakeigenschappen heeft. Maar onthoud hierbij: smaak is persoonlijk! 

2. Gebruik versgemalen koffie
Het schijnt dat gemalen koffie binnen een paar minuten al de meeste aroma’s verliest. Zonde en dus een goede reden om te investeren in een malertje! Handmalers hoeven niet eens zo duur te zijn (Hario heeft bijvoorbeeld een paar leuke opties). Ik ben benieuwd of je het verschil proeft!

3. Schuim met de juiste melk
Drink je koffie met melk? Dan is volle melk écht een aanrader! Met deze melk maak je namelijk het allerlekkerste schuim door de vetten en eiwitten die erin zitten. En mijn favoriete alternatieve melk om mee te schuimen is de baristaversie van Oatly.

4. Meten is weten
Door te meten wat je doet, kan je de volgende keer weer precies hetzelfde recept gebruiken. Of je kan juist wat gaan experimenteren door elke keer een handeling aan te passen. Het belangrijkste om te meten is de hoeveelheid koffie die je gebruikt, hoe fijn het is gemalen, hoe lang het water door de koffie loopt (doorlooptijd) en het volume van je resultaat! Zelf gebruik ik daar een precisieweegschaaltje en een timer voor. 

5. Oefening baart kunst
Gewoon doen dus en vooral veel fouten blijven maken! Daar leer je van. 

Welke tip ga jij de volgende keer gebruiken? Of heb je misschien nog een fijne tip voor mij?

Geef een reactie